Makale

Attentioner İle Dikkatimi Topluyorum: Çocuklar İçin Özel Bir Dikkat Geliştirme Programı

Attentioner İle Dikkatimi Topluyorum: Çocuklar İçin Özel Bir Dikkat Geliştirme Programı

28.01.2024

Çocuklar, gün içerisinde birçok uyaranla karşılaşırlar, hızlı değişen dünyada dikkatlerini toplamak ve odaklanmak konusunda bazen zorlanabilirler. Ancak bu zorlukları aşmaları için, onlara destek olmak ve gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla Almanya Bremen Üniversitesinde Nöropsikolojik tabanlı bir program olarak geliştirilen Attentioner Programı, çocukların dikkat gelişimini destekleyen, özel olarak tasarlanmış bir yaklaşım sunarak onların öğrenmeye ve gelişime odaklanmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Attentioner Programı, 7-18 yaş grubundaki çocukların dikkatlerini ve odak sürelerini iyileştirmek, günlük hayatta karşılarına çıkan görsel veya işitsel uyarıcılara rağmen dikkatlerini sürdürebilmelerini sağlamayı amaçlar.

Oyun ve Etkinliklerle Zenginleştirilmiş Dikkat Egzersizleri: 15 bireysel + 5 aile oturumundan oluşan bu programda çocuklar, sistematik çoklu uyaranlar ile çocukların dikkatlerini güçlendirmek için interaktif oyunlar ve etkinlikler aracılığıyla keyifli bir öğrenme deneyimi yaşarlar. Bu egzersizler, çocukların odaklanma becerilerini artırmalarına yardımcı olur.

Aile Katılımı ve Evde de Uygulanabilir Stratejiler: Program, aileleri de çocuklarına destek olmaya davet eder. Ailelere, günlük yaşantılarında çocukların dikkat gelişimini destekleyen basit ve etkili stratejiler sunar.

Her hafta verilen gizli görevler çocuğun sorun çözme becerilerini geliştirmesini ve organize olabilmesini hedefler.

Duygusal Regülasyon: Attentioner, çocukların duygusal düzenleme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olacak stratejiler ve teknikler de sunar. Dürtü kontrol problemi yaşayan çocuklar için sosyal ortamda davranışlarını kontrol edebilmeyi de öğrenmesi adına program süresince bulunan kartlar ile sosyal davranışı düzenler.

Programın maskotu Ejderha Tayfun’un da katılımı ile bu eğlenceli deneyim somutlaştırılır, aynı zamanda öğrenmeye olan ilgi arttırılır ve çocukları öğrenme süreçlerine aktif bir şekilde katılım sağlamaya teşvik eder.