İlişkide beklentilerimizi ve ihtiyaçlarımızı partnerimize doğrudan ve onu suçlamadan ifade etmek çok güçlü bir araçtır. Bazı kişiler bunu kolayca yaparken, bazı kişiler zorlanabilir.
Burada öncelikle kendi ihtiyaçlarımızı fark etmek önemlidir. Bazılarımız yakınlığa güçlü bir ihtiyaç duyarken, bazılarımız duygusal ve fiziksel olarak belli bir mesafeyi korumaya ihtiyaç duyar. Bir ilişkide yapıcı bir şekilde iletişim kurmak için, saldırıya ya da savunmaya geçmeden önce bağlanma ihtiyaçlarımızı ifade etmenin yollarını bulmak bize yardımcı olabilir.
İhtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi dile getirmenize yardımcı olacak etkin iletişim ipuçları:
1. İhtiyaçlarınızı anlayın:
İhtiyaçlarınızı ifade etmeye odaklanın. Bunu yaparken partnerinizin de iyiliğini gözetin. Partneriniz incindiğinde, siz de incinirsiniz. İlişkide olmak demek duygusal açıdan birlik içerisinde olmak demektir. İhtiyaçlarınızı ifade ederken partnerinizin olumsuz taraflarına değil, kendi istediklerinize odaklanın. Örneğin, “istiyorum, ihtiyacım var, hissediyorum” fiillerini kullanabilirsiniz.
2. Kendi duygularınıza ve düşüncelerinize odaklanın:
Görüşlerinizi mutlak doğrularmış gibi değil, kendi duygu ve düşüncelerinizi, kendi öznel bakış açınızı anlatın. Sadece fikirlerinizi değil, duygularınızı ve hislerinizi ifade edin.
Kendi adınıza konuşun, partnerinizin ne düşündüğünü ve hissettiğini belirtmeyin.
Partnerinizle ilgili konuşurken sadece olay ve durumla ilgili değil, partnerinizle ilgili ne hissettiğinizi dile getirin.
3. Net olun:
Genel olarak rahatsız olduğunuz şeyleri söylediğinizde partneriniz bunu anlamakta zorlanabilir. Bu yüzden tam olarak neyden rahatsız olduğunuzu net bir şekilde ifade edin.
Örneğin:
Akşamları benimle beraber çay içmediğinde...
Beni sevdiğini söylemediğinde…
Arkadaşlarımın yanında benimle alay ettiğinde…
4. Suçlayıcı bir dil kullanmayın:
Partnerinizi suçlayıcı/eleştirici bir dil kullanarak konuşmak partnerinize kendini eksik ve yetersiz hissettirebilir. Yapıcı bir şekilde iletişim kurmanın yolu suçlamadan konuşmaktan geçer.
5. Ara vererek konuşun:
Aralıksız çok uzun süre konuşmak partnerinizin sizi dinlemesini zorlaştırır. İncelikle ve zamanlama ile konuşun, böylece partneriniz savunmaya geçmeden söylediklerinizi dinleyebilir.
6. İhtiyaçlarınızın arkasında durun:
İlişki ihtiyaçlarınız sizin mutlu olmanız ve ilişkide tatmin yaşamanız için gerekli ve önemlidir. Bu noktada ihtiyaçlarınızın mantıksız olduğunu düşünmeyin. Herkesin ihtiyaçları farklı olabilir ve bunu kendine özgü yollarla ifade edebilir.