ERKEN BOŞALMA
Erken boşalma erkeklerde en yaygın görülen cinsel işlev bozukluklarından birisidir. Erken boşalma, eşli cinsel etkinlik sırasında sürekli ya da yineleyici olarak, vajinaya girdikten sonra yaklaşık bir dakika içinde ve kişinin isteğinden önce boşalma örüntüsü olarak tanımlanmaktadır. Tanı konabilmesi için kişide bu sorunun en az yaklaşık 6 aydır sürüyor ya da neredeyse her cinsel etkinlikte olması gerekmektedir. Erken boşalmanın toplumda görülme sıklığı %30-40 olarak görülmektedir.
Erken boşalma sorunu yaşayan erkekler bu sorunla baş edebilmek için ön sevişmeden kaçınma ve doğrudan cinsel birleşmeye geçme davranışı gösterebilir. Bu durum ise hem cinsel doyumun azalmasına hem de partneriyle iletişim sorunlarına neden olmaktadır. Problemle baş etmek için yapılan bir diğer hatalı baş etme stratejisi ise kişinin kendisine acı verici davranışlarda bulunması ya da sevişme sırasında cinsellik dışı konulara odaklanmaya çalışmasıdır. Böyle bir yöntemle cinsel birleşmenin süresi kısmen artsa da kalitesinin bozulmasına neden olacaktır. Diğer bir yöntem ise cinsel birleşmeden önce mastürbasyon ile boşalmaktır. Fakat bu bir durum ise kişide farklı cinsel sorunların ortaya çıkmasına ve kişinin kaygısının artmasına neden olacaktır.
Performans ile kaygılar, kişinin ve eşinin cinsel doyumunun azalması, cinsel eylem ortamının sıkıntılı olmasına ve cinselliğin de etkilenmesine yol açacaktır. Erken boşalmanın kişide cinsel doyumu azaltması, cinsel eylemin kaygıyla eşleşmesi, yetersizlik duygusu, partner ilişkisinde erken boşalma nedeniyle ortaya çıkan sorunlar, ilişki kurmaktan kaçınmaya ve cinselliğin etkilenmesine neden olacaktır. Bu da kişide çökkün bir ruh haline ve depresif belirtilere yol açabilir.
Kaynak:
Koçak, Y.(2009). Erken Boşalması Olan Hastalarda Bilişsel İşlevlerin Hastalığın Şiddeti İle Olan İlişkisi. Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Uzmanlık Tezi.